Sörmlands Skogskarlars vårvandring på Femöre lördag 4 juni

 

Upphämtad kl 08.00 av Göran Karlsson. Resan gick via macken vid utfartsrondellen i Gnesta där Nisse Stenberg mötte upp och fick kartor att lägga banor på till Solbackaflyktingarna.

Vidare ner mot Lästringe och E4. Målet för resan denna dag var Segelsällskapets anläggning ute på Femöre i Oxelösund.

Gunnar Carlén, Lars Johnsson,  Christer Arewång och Sten Åhlin tog emot oss och dukade upp ett mottagningsfika på altanen. Vi 30 utsocknes karlar och en huldra lät oss väl smaka medan Gunnar berättade om de strapatser som väntade oss.

Vädret var idealiskt för en vårvandring vilket visar på betydelsen av goda vertikala kommunikationer som ett led i förberedelserna.

Vandringen  gick via stora parkeringen ut mot femörehuvud där vi delades i två grupper baserat på möjligheter att ta sig fram i den rejält kuperade och sönderskurna terrängen som är så typisk för sörmlandskusten. Undertecknad föll för det brutalare alternativet som i sin ytterlighet krävde att ta sig fram på alla fyra bitvis innan vi nådde 4-vaktarstugan ute på sin klippa.

Fyren som tjänstgjort genom århundraden och från 1910 sköttes av Gunnar Carléns mormors far som kom dit som fyrmästare. Vi parkerade ryggsäckarna vid fyren och gick mot fortet för att lösa in oss.

Frågan kom upp varifrån namnet femöre kommit. Efter att ha prövat ett antal teorier har nu Kommunen bestämt sig för att det grundade sig på de fem öar som en gång utgjorde grunden och som att efter att vattnet dragit sig tillbaka och marken höjt sig nu bildar en sammanhängande ö.

Så var det dags att ta sig an fortet. Vi började med en utvändig besiktning av radaranläggningen. Den täckte en radie av 60 km, dvs. halvvägs till Gotland och lika långt in över land med Femöre i centrum. Via två periskop kunde man dessutom spana på omgivningarna. Det ena var inställt på Hävringe 13 km bort och som utgjorde räckvidden för de kanoner man hade.

Så ner i det betydligt svalare fortet med sin 500 meter utsprängda gångar och bergrum. Här inrymdes verkstäder, kök och förläggningar för en styrka på 70 man som beräknades kunna klara angrepp av både gas och en direktträff av atombomb. Fortet var bestyckat med 3 st. 7.5 cm kanoner som kunde skjuta 20 till 25 granater per minut. Man kunde växelskjuta serier med det två mindre forten på Bergö och Arkösund. Allt för att skydda inloppet till Oxelösund och Bråviken.

Fortet började byggas 1961 och var klart att använda 1965. Det användes för övningar fram till 1990. År 2003 fick man tillstånd att öppna det som museum och har sedan dess haft ca.60 000 besökare.

Själva stridsledningen för bataljon Arkösund var placerad i en stridsledningscentral belägen i ett bergrum under själva kyrkan inne i Oxelösund. I den stridsledningen kom det att hamna en femtekolonnare som på den tiden hette Stig Bergling och som gjorde lumpen tillsammans med undertecknad på Kustjägarskolan i Vaxholm. En mycket kluven person som kom att få sin egen historia.

Efter besöket på fortet återvände vi till fyren där matsäcken nu smakade gudomligt. Så småningom blev det dags för ett uppbrott men jag saknade min schaufför och ytterligare ägare till några ryggsäckar vid fyren. I höjd med fortet så mötte vi sista gruppen som fått en mycket mer omfattande guidning än oss övriga. Det resulterade i en extra fika ute vid fyren.

Alla vi som deltog i den lyckade vandringen vill nu tacka Oxelösundskarlarna för en alldeles lysande planerad och genomförd vandring.

Lennart Karlsson

Vi som fick ynnesten att delta var:

Kenneth Engvall                Eskilstuna

Leif Jansson

Nils Erik Gustavsson

Lars-Eric Thofelt Gnesta

Ingemar Gustavsson med Huldra   Hälleforsnäs

Karl-Yngve Lindström

Göran Karlsson                  Mariefred

Lennart Karlsson

Arne Alexandersson           Nyköping

Curt Thoren

Gunnar Eriksson

Kjell Johansson

Rolf Bladh

Christer Arewång             Oxelösund

Gunnar Carlén

Lars Johnsson

Sten Åhlin

Göran Larsson                   Södertälje

Hasse Johansson

Lasse Lumpus

Magnus Lexell

Nils Tjernberg

Rolf Johansson

Stig Gustafsson

Tord Jansson

Weine Johansson

Bo Norenvik                         Torshälla

Karl-Robert Moqvist

Kjell Carlsson

Youko Pajulampi

Ove Hallin              Åkers Styckebruk

Bengt Jönsson

.